Sporing og trackin’…nej tak

Der er, as we speak, gang i en galoperende facebook-forskrækkelse. Nogle brugere er i disse dage ved at finde ud af, at Facebook faktisk lever op til deres betingelser og foretningsvilkår…..såmænd gør de så. Flere brugere taler om, at så vil de pokkermeosse slette deres konto. – Ja de vil så. Nogen få har allerede gjort det – andre vil gøre det, som i meget snart…..andre igen nøjes med “snart”. Respekt for det; og de valg man foretager idf. Meeen…altså – alt har fra facebooks side været lagt frem fra starten – alle har haft mulighed for at læse “bruger-kontrakten” . Gu’ pokker er den lang som et år; men det lykkedes faktisk for nogle af os at få det gjort – at få det læst. Man kan downloade hele molevitten og fordøje lidt ad gangen og resten hen ad vejen. Men, jeg og os, som har tygget og sunket kan kun bekræfte at rygterne taler sandt:…. Ja! du vælger med dit samtykke, at dele dine data, madvaner, lottokuponer, døgnrytme, sympatier og det der er værre med Facebook. Du har nemlig i tidernes morgen givet Zuckerberg/Facebook dit “ja”. Et “ja” du bekræfter dagligt. Du har kysset Zuckerberg på munden, i fuld offentlighed – og vi taler nu omtrent “everlasting love”relation. For selv med VLAK’s udspil i dag ift. skilsmisse i børnefamilien er det endnu mere kompliceret at få “slukket” for sin Facebook-konto / brugerprofil. Og selv efter du har været hele møllen i gennem og bekræftet din afgang vil der stadig herfra gå minimum 90 dage til konto/brugerprofil er permanent slukket og slettet. Også hvis du er død ( i hvert fald indtil fornyelig ).
Vi deler alle. Nogle i større grad end andre. Hvis du fx. benytter nogen af de personlige test – som alle befinder sig uden for Facebooks regi – deler du ikke bare med Facebook; men også med en såkaldt trediepartspartner / firma du stort set ikke aner en fis om. Og i dette tilfælde deler du ikke bare dine egne personlige data, du deler også din venneliste og deres evt. opslag og kommentarer med dette, i princippet, ukendte trediepartsfirma. Velbekomme…så er der serveret og som deltager i disse test er du den generøse giver. Tak for kaffe!
Men ingen går fri. Vi deler alle ud. Dette er noget vi egentlig altid har gjort. Helt tilbage til tiden med tlf-bokse på gadehjørner. Alle har altid kunne se alle. Vi danner os et indtryk af hinanden, og vi indretter og regulerer vores afærd ift. hvad vi får “stykket sammen” i vores hjerner. Sådan er det – intet nyt under solen her. Forskellen på dengang og nu er bare, at disse indtryk og informationer nu lagres i store databaser – og der analyseres, kalkuleres og konkluderes 24/7 på indtrykkene / informationerne om os alle. Nogen skal jo tjene på det….eller hva’ ?
Facebook, Google og de andre har ikke altid eksisteret på nettet. For relativt få år siden ( men laaang tid når vi snakker IT ) fandtes disse mastodont-monopoler simpelthen ikke. Men Nettet gjorde i allerhøjeste grad, omend en anelse langsommere – og det var langt mindre topstyret end i dag. Selv kan jeg huske dagen før den store Google-premiere, at nogen venner sagde: “nåe – så er det i morgen vi får en ny søgemaskine – Google – stillet gratis til rådighed” . Og vi andre svarede i stil med “nå nå endu en, oveni alle de andre….sgu da oss’ lige hvad vi står og mangler . Og Guuuhgle – hva’ fanden er det for et navn. ” ? Dengang hed de Altavista – Kobernikus – osv. Rigtig mundrette navne. Og så kom den….Guuuhle – Gågle – Gurgle eller hvordan vi lige fik det udtalt. Så kom den…du godeste, det var sølle, en skaldet hvid side med et lille rektanglet skrivefelt midtpå. Vi troede det var en joke…vitterligt….en joke…lavet af Søren Dos Binærsen i et kælderværelse…i mors og fars hus. Vi nægtede at bruge det skrald. Og i den grad og i sær…….da vi opdagede, at Gågle-dyret trackede / sporede os. Uhørt som ind i fælleden. Hvor er min konfigurede Kobernikus ?

I dag kan du ikke hente morgenavisen i kiosken uden at det gemmes i en database. ……oh sorry..morgenavisen….i papir…. har han også lokum i gården ?
Så vi tar’ et abnm. på den digitale morgenavis. Mit avisindkøb ryger i et bundt med 10000-vis af andres personlige data….og lige om lidt sælges hele bundtet for cool cash. Mange cash. Og om et øjeblik bliver jeg tilbudt billige avis-abnm. på min google-side. Mastodont-monopolerne har reduceret os til konsumerende enheder….and thats that. Og i mens vi konsumerer – er vi selv varen.
Det korte af det lange er, at den færden på Nettet  du betragter som din egen  private og personlige færden – af andre betragtes som en atraktiv vare de kan tjene på.  Vi kan, som enkelt brugere, samfund og som lande i fællesskab begynde, at forholde os forbrugerbevidst til den påtvungne sporing af voresss nettliv og til de megakolonorme databaser vores informationer lagres i.
Hos hver enkelt kan en øget opmærksomhed på den urimelige dataindsamling evt. resultere i, at vi begynder at anvende browsere – søgemaskiner og sociale platforme, som ikke sporer os. Chattjenester som fx. ikke “læser med”. Og jows! – de findes . Du kan fx. begynde at bruge den fremragende og med tysk kvalitet udførte browser Cliqz ( sporer og indsamler ikke ). Søgemaskinen DuckDuckGo ( Holder din søgehistorie privat – blokerer reklamebaserede tracking/sporing etc ). Og sidst men ikke mindst tjenesten Telegram. Den kører en så høj kryptering at folkene bag udlover en præmie på mange millioner euro/dollars til den/dem, som kan bryde krypteringen. At den så er langt federe i brug end fx den ulidelige fb-messenger gør det jo kun oplagt at overveje Telegram.
Det var bare lige det

Dette indlæg blev udgivet i Samfund. Bogmærk permalinket.