Vore frie skoler

Socialdemokraterne vil fremlægge forslag om en reduktion af friskoletilskudet fra nuværende 75% til 71% – det kan betyde for den enkelte skole, at der mangler 500.000 – i budgettet.
Mange friskoler ude i landkommunerne er opstået af ren nød p.b.a. af de massive folkeskolelukninger landområderne har måttet kæmpe med og lidt under. Disse lukninger åbenbarede “skriften på væggen” som i, hvis vi skal overleve som famileattraktiv landsegn må vi selv tage handsken op.
Udover at være undervisningsteder representerer og udgør de lokale skoler et tyngdepunkt og en lokal sammenhængskraft man ikke kan overvurdere.
Der er ikke noget fancy eller øvre-middelklasse ved disse skoler. De er opstået af ren nød. Kun et lokalsolidarisk engagement og konstant lokal opbakning gør, at skolerne overlever.
Beskæmmende at det gamle arbejderparti nu ( igen ) vil give det folkelige initiativ og solidariske engagement endnu et skud for boven.
Lukning af lokalskoler efterfølges altid af en negativ udviklingsspiral i det ramte landområde. Det samme gør usikkerheden om lokalskolens overlevelse.

Dette indlæg blev udgivet i Skole og samfund. Bogmærk permalinket.