Den demokratiske samtale….

I dag udvælger Bertel Harder noget kanon…et eller andet. Al mulig god vind til Bertel.
Men en rigtig kanongod idé kunne være at vi i Danmark indførte en årlig landsdækkende demokrati-tema-uge . En uge hvor alle aspekter og lag i demokratiet kom op at vende . Skoler, uni’er – arbejdspladser, ude i hjemmene, folkehøringer osv osv.
Den nye teknologi stiller nye krav til demokraiet.
De sociale medier og den enkeltes rolle og ansvar i den demokratiske proces.
Tilskuerdemokrati eller reelt engagement og nærvær. Hvis ansvar er det ?
Egentlig er et mit indtryk, at vores folkevalgte mere end gerne stiller op og deltager i folkelige samtaler på tværs af parti-interesser og skel når der bliver kaldt. Bare se på det årlige Bornholmertræf hvor der netop ikke er mandatter på spil. Det er ikke de folkevalgte der bekymrer mig. De skal nok være der.
Men vi mangler den grundlæggende tilbagevendende politiske samtale hvor vi løbende, aktivt og nærværende tager temperaturen på demokratiet. Og ikke mindst hvor vælgere og samfundsmedlemmer i alle aldre indser, at demokratiet er noget vi må tage på os hver især. At vi alle har et ansvar for kvaliteten af det.
Mit forslag kan ses som en ordentlig gang massage af samfundskroppen – så vi undgår at ledene syrer til i offer og brok/konspiration-mentalitet. 🙂  .
Tilskuerdemokrati føder populisme og “stærke-mænd” .
Tror sgu det er vigtigt i disse år, at vi alle grounder i de demokratiske kerneprocesser.
Nåeh….men er det ikke en kanongod idé ?

Dette indlæg blev udgivet i Samfund. Bogmærk permalinket.