DR-Debatten vs. folkelig dialog/debat

Jeg har et ambivalent forhold til DR2’s Debatten . På den ene side er emnevalget oftest relevant og aktuelt. På den anden side finder jeg den til dels elitær hvad angår valg af deltagere, og til dels alt for “fastgoin” og anspændt. Og, måske lidt for topstyret af Clement. Ofte får deltagerne ikke lov til at nå frem til at færdiggøre pointen. Og ofte speedsnakker og japper de netop pga. tempoet.
Det er Danmarks Radio. De har et ansvar for at formidle dialog og debat på en, for demokratiet, befordrende måde.
Jeg vil derfor foreslå at DR programsætter en ugentlig 3 timers samfundsdebat – hvor det almene og folkelige er i højsædet, hvor man giver folk tid til at tale færdig . Og hvor, med al respekt, det ikke er de samme Tordenskjolds soldater man hiver ind hver gang ; men gør brug af de som rent faktisk lever og mærker de forhold der debatteres.
Jeg tror ikke man kan overvurdere betydningen af at rumme lighed . Selve den sansemæssige oplevelse af at være i dialog i samme rum , som dem man er uenig med, er forudsætningen for den demokratiske dynamik. Uden den stivner vi i vor egen selvfedhed.
Det er først når man forstår medpartens synspunkt lige så godt som man forstår sit eget, at det bevæger sig. Uden det er det bare selvbekræftelse, gloriepudsning og polarisering.
Med andre ord en økologisk debatform uden kunstige tilsætningsstoffer som “sensation” – “like på FB” – og andet populistisk gejl.
………det var bare lige det………….

Syn for sagn

Dette indlæg blev udgivet i Samfund. Bogmærk permalinket.