100 år med stemmeret – 5. juni

Min gode ven og medredaktør på Censurrapporten Lars, skrev engang i forbindelse med en snak om internettets opståen :>” Man opdagede ogsaa noget andet, nemlig at den ytringsfrihed, som folk tilranede sig, var ikke tilsigtet men af en rent strukturel natur. Folk fik ikke ytringsfrihed fordi man gerne ville have, at de fik den, men alene fordi man ikke kunne hindre det. “< cit. slut.
Den indsigt har fulgt mig lige siden. Man kan erstatte ordet “ytringsfrihed” med en hvilken som helst rettighed folket har opnået .
Så når vi idag fejrer at kvinderne og de fattige for 100 år tilbage fik stemmeret er det lidt en sproglig tilsnigelse. De “fik” den sq ikke – de sloges og kæmpede sig til den. Gu gjorde de så – og tillykke med det !

Dette indlæg blev udgivet i Samfund. Bogmærk permalinket.